РИМ – Търговище спечели финансиране за проекта „Каталог Свещената дреха“

Пореден проект на Регионален исторически музей – Търговище получи подкрепа от Министерство на културата в сесията за финансиране на дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии.

Проектът „Каталог „Свещената дреха“ предвижда създаването на печатно издание, което да популяризира най-представителната част от колекцията традиционни ризи, съхранявани във фонда на музея в Търговище. Той ще бъде стъпка към споделяне на културно-историческото ни наследство, даваща възможност на ценители на българската народна носия да се „срещнат“ с културни ценности, непубликувани до момента в научната литература и ненамиращи място в постоянната експозиция на музея.

Дейностите по реализиране на проекта включват професионално фотозаснемане на повече от 60 традиционни български ризи от Търговищко и различни краища на страната, илюстриращи от една страна пъстротата и многообразието на тази част от женското облекло, а от друга ролята ѝ като знак за местопроизход и свидетелство за миграционните процеси в региона.

Подбрани любопитни текстове ще разкажат за ролята и знаковата натовареност на ризата в традиционното българско общество.

Всички предвидени дейности по проекта ще бъдат реализирани до края на месец март 2023 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе