Представиха книгата „Дъщерите на Орфей“ в Търговище

В зала 28 на Община Търговище бе представена книгата „Дъщерите на Орфей“, издадена по повод навършването на 50 години от създаването на женски хор „Златна лира“ към Община Търговище. Авторът на книгата и диригент на хора Илиана Иванова заяви, че това е нейна сбъдната мечта.

„Искам да благодаря на дамите от хора, които ми помогнаха да реализираме тази инициатива. Благодаря и на Община Търговище, с чиято финансова подкрепа е издадена книгата“, заяви Иванова.
Книгата е съставена в два основни раздела, разясни редакторът на изданието и хорист Тоня Любенова. В първия е описана историята на хора, а във втория са събрани отзиви, спомени и мнения на хористките и съмишлениците на състава.

Кметът Д-р Дарин Димитров поздрави съставителите на изданието и благодари за всеотдайността им през годините. „Вие сте богатство и гордост за града ни и ще продължаваме да Ви подкрепяме, защото Търговище има нужда от Вас“, заяви кметът.

Екземпляри от книгата са предоставени на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“. Предстои публикуването и на електронен вариант на изданието, като достъпът до него ще бъде свободен за всички граждани.

Женският хор е създаден през 1973 г. от диригента Борислав Хаджийски. От 1998 г. начело на състава е настоящият диригент Илиана Иванова. Репертоарът на хора включва произведения от Ренесанса до наши дни, включително и църковна музика. Хорът е носител на редица отличия, сред които и „Златна лира“ – най-високата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

През 2023 г. предстои поредното издание на Празниците на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“. По традиция те се организират на всеки две години от хор „Златна лира“ и местната администрация в Търговище. През тази година форумът ще бъде подкрепен и от Национален фонд „Култура“, след като хорът кандидатства с проект и бе одобрен за финансиране на празниците.

В зала 28 на Община Търговище бе представена книгата „Дъщерите на Орфей“, издадена по повод навършването на 50 години от…

Posted by Община Търговище / Targovishte Municipality on Monday, February 6, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе