Полицейски инспектор разговаря с ученици от търговищка професионална гимназия за рисковете от актуални видове измами

Инспекторът от Детска педагогическа стая в РУ-Търговище Миглена Замбева гостува на осмокласници от Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии “Алеко Константинов“ в гр. Търговище с класен ръководител Анелия Тодорова. В часа на класния полицейският инспектор разговаря с момчетата и момичетата по една трайно актуална за обществото ни тема – рисковете от това да бъдат въведени гражданите в заблуждение чрез телефонни обаждания от непознати, и какво поведение трябва да имат, ако получат такова.

Обсъдени бяха най-актуалните сценарии на измамниците – обаждания на даден телефонен номер с настояване собственикът да окаже съдействие на полицейски служители, осъществяващи в момента акция за задържане на извършители на измами, или пък искане за парична помощ за близък, уж пострадал при пътен инцидент и нуждаещ се от спешна операция. Един от осмокласниците сподели, че преди време и той е получил телефонно обаждане с настояване да предостави парична сума за близък, причинил ПТП и задържан в ареста, но е реагирал адекватно и, преди да предприеме каквото и да е, е обсъдил обаждането с родителите си.

Целта на разговора, в хода на който децата имаха различни въпроси към полицейския инспектор, бе двояка. От една страна – да повиши тяхната бдителност към различни опити за измами, а от друга – да предупредят за рисковете да се доверяват на непознати им хора и да изпълняват исканията им своите баби и дядовци, както и по-възрастни свои познати. Защото е добре известно, че потърпевши от такъв вид измами са предимно хора от третата възраст. Инсп. Замбева раздаде на децата и брошури, изготвени в РУ-Търговище, съдържаща превантивни съвети как да не се доверяваме и да не предоставяме пари на хора, поискали ни ги по телефона. А също – и указания, че веднага след получаване на подобно обаждане трябва да позвъним на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР, както и да се свържем със свои близки, ако измамниците се позовават на нещо, случило се с тях.

Срещата бе в рамките на Националната програма на МВР „Работа на полицията в училищата“, която се реализира от няколко години. По нея ежегодно в районите управления се изготвят годишни планове и работни графици, предвиждащи ежемесечни срещи с ученици от различни училища в областта на инспектори в Детска педагогическа стая и на полицейски инспектори, обслужващи съответните райони.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе