8 нарушители зад волана хванаха по време на СПО през великденските празници

По време на тазгодишните великденски празници по пътищата на областта се проведе специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“. В хода й екипи на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция и на „Охранителна полиция“ в трите районни управления в състава й осъществяваха активен контрол за водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Контролната дейност по време на акцията бе насочена основно и към недопускане:

– управление на ППС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози
– управление на МПС от неправоспособни водачи;
– управление на МПС без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“
– неизползваното на обезопасителни колани, защитни каски и системи за обезопасяване на деца;
– използването на мобилни и други устройства по време на управление на ППС, водещи до разсейване на водачите на ППС;
– неосигуряване на предимство на пешеходците от водачи на МПС
– внезапно навлизане и неправило пресичане на платното за движение от пешеходци
– неправилно изпреварване и неправилно движение по пътното платно

В хода на операцията по пътищата на област Търговище са проверени 645 МПС и 776 граждани. За четирите дни на превантивната акция контролните органи са установили четирима водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол. Двама от тях са шофирали с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. По случаите са започнати бързи полицейски производства. Други двама от установените да шофират след употреба на алкохол водачи са били с концентрация на такъв в издишания от тях въздух между 0,5 и 1,2 промила, за което са им наложени административни наказания.

Прави впечатление констатирания от полицейските екипи голям брой случаи на неспазване на пътните знаци и на хоризонталната маркировка водачи – 87. Установени са и 29 случая на неизползване по време на движение на МПС на предпазни колани и каски и на обезопасителни системи за превоз на деца. По време на акцията са установени по 4 случая на управление на МПС от неправоспособни водачи; на нарушения, извършени от пешеходци, и на неправилно изпреварване или неправилно движение на МПС по пътното платно; по два случая – на използване на мобилен телефон по време на движение на МПС и на отнемане на предимство на пешеходец от водач на МПС; и по един случай – на управление на МПС от водач, употребил наркотично вещество, и на преминаване на МПС при забранителен сигнал на светофарна уредба.

В хода на специализираната операция полицейските екипи са използвали всички налични технически средства за контрол на скоростта. Установени са 327 нарушения на скоростните режими в населените места на областта, като най-голямото констатирано превишаване на максимално допустимата скорост от 50 км/ч е 42 км. По-голям е регистрираният за периода брой на нарушенията на скоростта извън населените места на областта – 435. Най-голямото регистрирано отклонение е от 54 км над пределно допустими в съответния пътен участък 50 км/ч.

За така констатираните от тях нарушения контролните органи са съставили 58 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 226 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе