Предлагат Стоян Мавродиев да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Търговище“

Снимка: Община Търговище

Стоян Мавродиев да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Търговище“ предлага на Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров.

Предложението е на база постъпила в общината подписка, инициирана от Тракийско дружество „Стоян Мавродиев“ – Търговище. Тя е подкрепена от 233 наши съграждани. Номинацията е за заслугите и приноса на Мавродиев в областта на хуманитарните дейности, обществения и културен живот.

Стоян Мавродиев е виден общественик и патриот, педагог, полиглот, читалищен деец. Той е инициатор за създаването на сдружението на тракийските българи в Търговище.

Роден е на 15 февруари 1892 г. в село Хиделий, Одринска Тракия. Средното си образование получава в Одринската реална гимназия „Д-р Петър Берон“. През 1920 г. завършва висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“,  специалност „Биология и химия“. През 1913 г. семейство му е принудено да напусне родното място и бяга към България, подобно на хиляди други сънародници. Установяват се в Ески Джумая /Търговище/. Взема участие в Първата световна война. Активен участник е в обществено-културния живот на Търговище. Първи председател е на Тракийското дружество в града, като отдава на каузата близо 40 години от живота си. Има значителен принос за оземляването на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия. През периода 1920-1940 г. е учител и директор на Търговищката непълна гимназия „Св. Седмочисленици“, а през 1948 г. е директор на Девическата гимназия. От 1998 г., с решение на Общинския съвет в Търговище, площадът пред местното читалище носи името на Стоян Мавродиев.

Предложението за удостояване с почетното звание ще бъде разгледано на заседанието на Общинския съвет на 27 април. Докладната е публикувана в сайта на Общината: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia27.04.2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе