Стартира първото издание на конкурс „Журналистика за мир“

Дружество за ООН в България и Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ имат удоволствието да обявят началото на първия конкурс за журналистически материали „Журналистика за мир“.

Конкурсът се осъществява като част от проект „Млади репортери за мир“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

Цели на конкурса:

А) Повишаване на обществената чувствителност към обективно осведомяване на българското общество относно войната в Украйна, ролята на международните организации и позициите на България.

Б) Подобряване на качеството на медийното отразяване на международни новини и конфликти.

В) Укрепване на капацитета на журналисти и студенти по журналистика да отразяват с необходимата чувствителност теми, свързани с ненасилствено решаване на конфликти.

Г) Насърчаване на журналистиката, основана на проверени факти.

Кой може да кандидатства?

В конкурса могат да се включат млади журналисти между 18-29 г. с авторски материали, отразяващи различните аспекти на конфликти в горещи точки по света, включително войната в Украйна, в синхрон с принципите на журналистиката за мир (peace journalism) и журналистиката, чувствителна към конфликти (conflict-sensitive journalism).

Какви са условията?

Всеки журналист може да кандидатства с един журналистически материал, публикуван или излъчен в периода февруари 2022 г. – февруари 2023 г. в български или чужди медии в една от следните пет категории:

  • Интервю;
  • Разследване;
  • Репортаж;
  • Фийчър;
  • Коментар.

Награждаване

Експертно 5-членно жури, съставено от представители на Дружество за ООН в България, Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ и други утвърдени имена в сферата на международната журналистика, ще селектира и отличи по трима журналисти във всяка категория, които са получили най-висока оценка.

Наградените ще получат плакет и възможността да бъдат напътствани от утвърдени международни журналисти, членове на Съвета за подкрепа на млади журналисти, създаден в рамките на проекта.  Менторските срещи ще се организират в зависимост от типа материал и експертизата на съответния ментор, така че да бъдат максимално полезни на младите журналисти.

*Официалната  церемония по награждаването ще се проведе през май-юни 2022 г.

 Как да кандидатствате:

За да участвате в конкурса, попълнете формуляра на този линк: https://forms.gle/SyLFkh6tLrXiGjYC6

 Краен срок: 

25 май 2023 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе