684 дванадесетокласници положиха изпит по БЕЛ днес в област Търговище

През учебната 2022/2023 година в област Търговище до държавни зрелостни изпити са допуснати 700 зрелостници.

Днес, на задължителен зрелостен изпит по български език и литература, са се явили 684 дванадесетокласници. Изпитът се провежда в 9 училища на територията на областта – по едно училище в община Антоново, община Опака и община Омуртаг, две училища в община Попово и четири училища в община Търговище.

Вторият задължителен зрелостен изпит ще се проведе на 23 май 2023 година от 8.30 часа. Учениците, обучавани за придобиване на профилирано образование, ще се явят на втори задължителен зрелостен изпит по изучаван профилиращ учебен предмет. За този изпит заявления са подали 339 ученици. Най-голям е интересът към учебния предмет английски език – 173 ученици, следван от биология и здравно образование – 55, география и икономика – 36, предприемачество – 25, математика – 19, философия – 19, история и цивилизации – 7, информационни технологии – 2, изобразително изкуство – 1, химия и опазване на околната среда – 1, немски език – 1. Втори ДЗИ ще се проведе в 6 училища от област Търговище.

Вторият задължителен изпит за учениците, обучавани за придобиване на професионално образование, е държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Заявления за този изпит са подали 372 зрелостници. От тях 248 ученици са избрали да се явят на дипломен проект, 113 – на изпитен билет, 11 – на изпитен тест.

Всички зрелостници имат право да се явят на допълнителни държавни зрелостни изпити по желание, които са до два. За допълнителни държавни зрелостни изпити по желание заявления са подали 10 ученици: по биология и здравно образование – 2, география и икономика – 3, английски език – 2, руски език – 1, математика – 1, немски език – 1.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе