Община Търговище подаде проекти за саниране на 67 блока по програмата за енергийна ефективност

Община Търговище подаде проектни предложения за саниране на 67 блока по програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради. Това обяви пред представители на медиите днес кметът д-р Дарин Димитров.

„Проектите на сдруженията са на обща стойност от над 97 млн. лв. Най-ниската количествено-стойностна сметка (КСС) е за 233 хил. лв., а най-високата –  за близо 3,3 млн. лв.“, каза д-р Димитров.

3 от блоковете са с КСС от над 3 млн. лв. 16 блока са за над 2 млн. лв., 22 блока – за над 1 млн. лв., а 26 блока – до 1 млн. лв.

„За Община Търговище за саниране са определени 30 млн. лв. В случай, че има общини, които не са успели да оползотворят всички средства, определени за тях, се надяваме тези пари да бъдат пренасочени към общини като нашата, в които хората са били по-активни“, заяви кметът.

Градоначалникът разясни, че оценяването и класирането на проектите ще се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това ще става по различни критерии, сред които са общата площ на сградата и нивото на ангажираност на членовете на етажната собственост.

Повече точки ще имат блоковете, които постигат по-голяма енергийна ефективност, след прилагането на мерките. Бонус ще носи и това дали проектите са в синхрон с Наредбата за облика на градската среда. Община Търговище вече прие такава наредба и всички местни сдружения ще получат допълнително точки по този критерий.

Д-р Димитров заяви, че в масовия случай документите за кандидатстване са подавани в Общината с голям брой пропуски. При почти всички кандидати е било необходимо отстраняването на неясноти и грешки.

Един блок не е входиран в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България. Причината е, че собствениците от това сдружение не са успели да се споразумеят помежду си и съответно да участват.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе