12 детски градини и училища в община Търговище ще бъдат средищни през учебната 2023/2024 г.

Снимка: Община Търговище

8 училища и 4 детски градини в община Търговище се предлагат за средищни през учебната 2023/2024 г. Предложението ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет на 27 юли. Ако бъде одобрено, кметът на Търговище следва да внесе списъка в Министерството на образованието и науката.

Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, за средищни се определят детски градини, в които се обучават най-малко 4 пътуващи деца от други населени места. Критерият за училищата пък е да приемат минимум 10 такива ученици.

Детските градини № 11 „Звънче“ в областния град и „Първи юни“ в село Макариополско, както и групите в селата Търновца и Маково, се очаква да приемат общо 59 пътуващи деца. Те ще бъдат превозвани от 18 населени места.

До средищните училища пък се предвижда да пътуват 420 деца от 42 населени места в общината. Най-много пътуващи ученици ще приемат III ОУ „П. Р. Славейков“ и IV ОУ „Иван Вазов“ в Търговище. Там ще се обучават съответно 133 и 95 деца от други населени места. Другите училища са II ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в града и тези в селата Дралфа, Драгановец, Лиляк, Макариополско и Надарево.

За всички пътуващи деца се осигурява безплатен транспорт. За учениците има и целодневна организация на учебния процес, както и обедно хранене.

Списък на средищните детски градини и училища се приема ежегодно от Общинските съвети в страната от 2017 г. Оттогава броят на тези заведения в Търговище остава непроменен.

С определянето на средищни детски градини и училища се осигурява достъп до образование за децата от по-отдалечените райони. Създават се и условия семействата да не са принудени да напускат населените места, в които живеят, заради образованието на децата си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе