Близо 90 млн. лв. е проектобюджетът на община Търговище за 2023 г.

На близо 90 млн. лв. възлиза макрорамката на бюджета на Община Търговище за 2023 г. Увеличението спрямо 2022 г. е с близо 16 млн. лв. Това заяви зам.-кметът Валентин Велчев при публичното представяне на проекта на бюджета, в което се включи и кметът д-р Дарин Димитров.

„Това е един добър проект за бюджет, с който ще можем да довършим спокойно годината и да посрещнем разходите си. Надявам се бюджетът за 2024 г. обаче да бъде изготвен по-рано и приет навреме, за да можем догодина да имаме и някакво развитие за общините, вместо застой“, заяви кметът.

Зам.-кметът Велчев разясни, че средствата от държавния бюджет, отпуснати на Общината, са над 60 млн. лв., което представлява увеличение с 12,7 млн. лв. спрямо предходната година.

Собствените приходи по проектобюджета възлизат на 14,2 млн. лв., което е увеличение с 631 хил. лева спрямо миналата година.

Разходната част на проектобюджета за 2023 г. е балансирана. Традиционно най-голям дял от нея заема функция „Образование“ – 44%. Следват капиталовите разходи, които са 13%. Функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ заемат 10% от разходите.

Капиталовата програма, в която са заложени обектите, предвидени за обновяване през годината, възлиза на близо 12 млн. лв. Голяма част от нея вече е изпълнена, тъй като в началото на годината бе приет разчет за тези разходи.

Проектът за бюджет ще бъде внесен за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет на 31 август.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе