Експерти от дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП разговаряха със зрелостници от различни училища в Търговище

Днес в аулата на ОДМВР-Търговище ученици от 11 и 12-ти клас   гостуваха на служители на дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП-МВР  и на областната дирекция в рамките на националната програма „Предпазване на младите хора от престъпления“. Учениците бяха от различни търговищки училища – I СУ „Св. Седмочисленици“, II СУ „Проф. Н. Маринов“, ПГ по туризъм и хранително-вкусови технологии„Алеко Константинов“, ПГ по земеделие, Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“, ПГ по икономическа информатика „Джон Атанасов“, както и от други краища на областта – от ПГ“Хр. Ботев“, ПГ по селско стопанство“Н. Пушкаров“, ПГ  по техника и лека промишленост в гр. Попово, и от  ПГ по техника и лека промишленост – гр. Омуртаг.

Темата на днешната дискусия бе „Превенция на престъпленията  и виктимизация с използването на информационни и комуникационни технологиии“. Зрелостниците с интерес изгледаха презентацията „Кой е срещу мен в мрежата?“, от  която научиха, че около 95 на сто от кибератаките изискват активно действие от страна на потърпевшия. Например по електронен път им се изпраща  линк или файл, върху който те трябва да кликнат, за да го отворят. Ако антивирусната програма на компютъра или таблета им е ненадеждна, рискът да бъде инсталиран вирус върху ползваното от тях устройство е голям. А успеят ли да постигнат това, хакерите на практика вече разполагат с цялата налична на него информация, която могат да ползват за различни свои цели.

На срещата стана дума за двата използвани за „зарибяване“ на потребителите вида phishing –  обикновен( ориентиран към широк кръг хора) и насочен – към конкретна „мишена“.

С оглед превенция на лични данни и лична информация от дирекция „Киберпрестъпност“ посъветваха учениците при извършване на разплащане по електронен път, никога предварително да не се въвеждат номера на дебитната или кредитна карта, както и кодът за тях, защото така се създава опасност сметките на съответния титуляр да бъдат източени. Неслучайно в споменатата дирекция се получават много на брой сигнали за измами при осъществяване на инвестиция в криптовалути. И още – ако разполагат с важни за тях файлове с ценна информация, то не трябва да ги съхраняват на устройство, свързано с Интернет, а на такова, което е офлайн – например на флаш памет. Лекторите  настоятелно посъветваха  младите си събеседници да инвестират в дигиталната си грамотност и култура, защото това си струва и многократно ще им се изплати занапред.

На срещата учениците научиха и значението на непознато за мнозина понятие – нетикет. Което накратко представлява своеобразен етичен кодекс за поведение в онлайн пространството, съдържащ основни правила, сред които – никога да не обиждаме или ругаем виртуалните си познати, както и да не разкриваме личните си неща в Интернет, защото там някои хора се представят не за такива, каквито действително са. А случи ли се да пострадат от компютърна измама или друго престъпление, потърпевшите следва веднага, без да се колебаят, да се свържат с органите на реда, като им предоставят цялата налична предшестваща събитието кореспонденция, с което ще им помогнат да свършат ефикасно своята работа. За злоупотреби, осъществени във виртуалното пространство, пострадалите могат да докладват на сайта на ГДБОП, както и на страницата във Facebook на дирекция „Киберпрестъпност“.

В края на гостуването си учениците изгледаха видео, създадено по действителен случай. А може би най-доброто доказателство за ефекта от срещата бяха бурните аплодисменти, с които зрелостниците, препълнили залата на областната дирекция на МВР, изпратиха своите лектори от дирекция „Киберпрестъпност“ в ГД БОП и от ОДМВР-Търговище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе