Урок по родолюбие за ученици от Търговище в Русе

На 11 ноември, Сдружение Български щит с проект „Ангажирани и осъзнати граждани на съвременна Република България“ събра в град Русе 350 ученици от Златарица, Нови пазар, Попово, Свищов, Тутракан, Търговище и Шумен на сбор под надслов „Русе – дом на възрожденци и будители“ . Това е поредната инициатива на организаторите, която насочва вниманието на младите хора към големите личности в нашата история и приносът им за формиране на националните ни ценности. Участниците посетиха музейните експозиции в къщите – паметници „Баба Тонка Обретенова“ и „Захарий Стоянов“. Там се запознаха с революционната дейност на рода Обретенови в борбата за  национална независимост на българския народ.

Във величествения Пантеон на Възрожденците, учениците присъстваха на беседата на доц. д-р Радослав Спасов на тема „Русе – дом на будители и възрожденци“. Председателят на Сдружение Български щит, Георги Анадолов, се обърна към тях с думите: „Ако днес тук сме запалили  искрица в душите ви, която да покаже вашата бъдеща роля в българското гражданско общество, тогава Възраждането не е отминало.“

Участниците в сбора се включиха и в организираните състезателни игри и българското хоро, което се изви на площад “Възраждане”.

Сборът беше реализиран с активното съдействие на Община Русе, Регионален исторически музей Русе и с подкрепата на Министерство на младежта и спорта.

Събитието се реализира по проект „Ангажирани и осъзнати граждани на съвременна Република България“ на Сдружение Български щит, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта (2023-2025) на Министерство на младежта и спорта на Република България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе