За „Пътят на делото“ разказа Борислав Курдов – деловодител в наказателно отделение в ОСТ, пред единадесетокласници

За „Пътят на делото“ говори пред единадесетокласници от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ служителят от деловодството към Наказателно отделение в Окръжен съд – Търговище Борислав Курдов. Лекцията му е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

За видовете дела, как се образува дело и как протича производството по-специално по наказателни дела, разказа съдебният служител. Той проследи пътя на делото от иницииращия документ (обвинителен акт, жалба, искане), завеждането му в регистратура на съда, разпределянето му на съдия-докладчик, призоваване на страни, свидетели, вещи лица, преводачи, провеждане на съдебни заседания, произнасяне на съда с решение или присъда, работата след приключване на делото с финализиращ акт.

Интерес предизвикаха случаи от практиката на деловодителя най-вече по издирване на лица, които трябва да бъдат уведомени като засегнати лица за предстоящото дело, намиране на лицензиран преводач и вещи лица.

Часът по гражданско образование приключи с аплодисменти от учениците и преподавателя им Светлана Чанкова и обещание за нови срещи.

Образователната програма е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и към спазване на законите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе