Ученици от ПГ „Христо Ботев“ в Попово взеха участие в състезание на ИУ – Варна

Йоана Максимова и Янислав Тодоров от 12 клас профил „Хардуерни и софтуерни науки“ участваха в Национална университетска олимпиада за ученици, организирана от Икономически университет – Варна. Състезанието се проведе онлайн като участници имаха време за работа – 3 часа. Участниците в олимпиадата с постигнат резултат равен или по-голям от 50% от максималния брой точки могат да участват в КСП’ 2024 като резултатът им се приравнява в оценка от кандидатстудентски изпит при кандидатстване в Икономически университет – Варна.

Йоана Максимова участва в направление „Програмиране“, където учениците работят самостоятелно върху 5 задачи. Всеки състезател може да програмира на един от официалните езици за програмиране на състезанието – Java, C# и С/С++. Решенията на задачите се проверяват с неизвестни на състезателите тестови данни, едни и същи за всички участници, подготвени предварително от организационния комитет. Даден тестови пример се признава за правилно решен и носи определен брой точки, ако решението на състезателя намира верен резултат в рамките на определения лимит от време.

Янислав Тодоров избра да се състезава в направление „Уеб дизайн“, където участниците работят самостоятелно върху разработването на уеб сайт по предварително зададена от организационния комитет тема. Трябва да се създадат поне 6 страници, една от които представя участникът. Сайтът трябва да включва някои задължителни компоненти: header (състои се от: лого; наименование; слоган, поле за търсене); меню на първо ниво; странична лента; footer (състои се от copyright текст с имената и училището на участника). Задължително условие е сайтът да бъде публично видим (публикуван на уеб хостинг), за да е достъпен за разглеждане и оценяване от журито. Уеб сайтове, които не са публично достъпни, няма да бъдат оценени и участникът отпада от класирането.

Благодарение на натрупаните знания в часовете по информатика и информационни технологии в профил „Хардуерни и софтуерни науки“ гимназистите се представиха достойно и получиха сертификати от Икономически университет – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе