Предават на немските власти обявен за международно издирване 22-годишен мъж, обвинен в изнасилване

Снимка: Данче Бозаджиева

Търговищкият окръжен съд допусна изпълнението на европейска заповед за арест (ЕЗА)  на 22-годишния С. М. от гр. Търговище, който се издирва от властите във ФР Германия. Издирването е с цел арест и предаване на германските власти за извършено от лицето на 6-ти август 2023 г. изнасилване на немска гражданка в гр. Финентроп. Това е престъпление по Наказателния кодекс на Германия, което се разглежда като такова и по НК на Република България.

Лицето е осъждано два пъти от Районен съд – Търговище-за престъпление по чл. 170 НК (нарушаване неприкосновеността на жилище) за взлом и по чл. 152, ал. 1, т. 2 – за изнасилване. За извършеното е търпял ефективно наказание „Лишаване от свобода“ до 2022 г.

Припомняме, че на 18-ти този месец спрямо С. М. беше взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Мярката беше постановена от ОСТ предвид наказанието, което се предвижда за извършеното престъпление, като процесното деяние е тежко и според българското законодателство, а именно „Лишаване от свобода“ за срок от две до осем години.

С. М. изрази доброволно съгласие в откритото съдебно заседание на 22 декември 2023 г. за предаване във ФР Германия и не се отказа от принципа на особеността по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Съдебният състав разясни същността на принципа, а именно, че подсъдимият не може да бъде разследван или съден от немските власти за друго престъпление, освен за това, за което е предаден. Съгласно чл. 45 ЗЕЕЗА на С. М. беше даден 3-дневен срок, в който има възможност да оттегли даденото съгласие. На заседанието днес лицето поддържа даденото съгласие.

Съдебният състав, преценявайки всички тези основания, реши да допусне изпълнението на ЕЗА и потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо исканото лице.

Решението на Окръжен съд – Търговище е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе