Съдът в Търговище оставя в ареста мъж за ръководене на организирана престъпна група

ОС – Търговище не уважи искането на защитата за изменение или отмяна на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека на  Х. Х. за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления по служба.

Припомняме, че на 21 февруари тази година Окръжен съд – Търговище взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Х. Х. Съдът, като взе предвид изключително високата обществена опасност на деянието, реалната опасност обвиняемия да извърши друго престъпление, както и че събраните многобройни доказателства сочат най-малкото съпричастност на обвиняемия в извършване на престъплението, тогава прецени искането за правилно, обосновано и законосъобразно и постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която беше потвърдена от Апелативен съд – Варна.

Защитата в днешното съдебно заседание пледира мярката за неотклонение да не се превръща в изтърпяване на наказание „Лишаване от свобода“ и изтъкна, че Х. Х. е съдействал за довеждане на свидетелите. Претендира за осъществяване на място на активната икономическа дейност на задържания, като за целта моли да му бъде наложена по-лека мярка „Парична гаранция“ или „Подписка“.

Представителят на държавното обвинение изтъкна, че два месеца от задържането не е прекомерно по размер предвид това, че то зависи пряко от вида на престъплението, в което е обвинен Х. Х., както и от фактическата и правна сложност при доказването му. Според прокуратурата въпреки че е реабилитиран, задържаният е имал сблъсък с правосъдието по повод закана за убийство към длъжностни лица, има реална опасност да извърши други противозаконни действия и в този смисъл смята молбата на защитата за неоснователна.

Съставът на Окръжен съд – Търговище прие, че обвиняемият е задържан за по-малко от два месеца и в този смисъл не е прекомерен размерът на задържането под стража. Няма настъпили нови обстоятелства. Доводите за наличието на адрес, крупна икономическа дейност не опровергават наличието на опасност за извършване на противоправно деяние-влияние върху свидетели. Според съда всяка друга мярка за неотклонение извън контролирана среда би била неадекватна на степента на обществена опасност. Мярката спрямо Х. Х. не може да се сравни с по-леките, наложени на другите двама, привлечени в случая, тъй като същият е сочен от прокуратурата за ръководител на организирана престъпна група. С тези мотиви съдът потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Х. Х.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване и/или протест делото е насрочено за 30.04.2024 г. – вторник.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе