Ден на отворените врати в сектор „Пътна полиция“ по повод утрешния национален Ден за безопасност по пътищата

Ст. инспектор Атанас Димитров, началник на група „Пътен контрол“, и ст. инсп. Владимир Върбанов, началник на група“Регистрация на МПС“ в сектора, се включиха в организирана в Детска градина N 2“Осми март“ в гр. Търговище жизнерадостна инициатива по пътна безопасност, осъществена в партньорство с областната администрация и ОДМВР-Търговище. Децата управляваха безопасно велосипеди и тротинетки по мини-полигон в двора на учебното заведение, като трябваше да съобразяват движението си с поставените различни пътни знаци. Ст. инсп. Димитров им пожела приятна и безопасна лятна ваканция, и даде старт на поредица от забавни състезателни игри с участието на малчуганите от градината, чиято цел бе да им помогне да си припомнят основните правила за правилно поведение на пътя, Децата получиха възможност и да разгледат едно от двете най-нови попълнения в автомобилния парк на областната дирекция – лек автомобил „Фолксваген Голф 8“, който бе получен през този месец в изпълнение на проект, финансиран от фонда „Безопасност на движението по пътищата“.

Малко по-късно в сградата на сектор „Пътна полиция“ в рамките на предварително обявения Ден на отворените врати около 70 деца от първи до четвърти клас от образователен център „Усмивки“ в гр. Търговище дойдоха, за да си поговорят с пътните полицаи за тяхната работа и за това колко е важно да се спазват основните правила за движение по пътищата. На малките гостенчета бе предоставена възможност да разгледат автомобилите от различни поколения, с които служителите изпълняват задълженията си по контрол на пътното движение, както и служебен мотоциклет. Всички до един бяха желаещи да разгледат автомобилите и отвътре и да седнат в тях, а особен възторг предизвика включването на звуковия и светлинен сигнал на колите. Свой принос за вълнението им даде и служебното следово куче Арчи, което безупречно изпълни всички подадени му команди от неговия водач – Христо Димитров от РУ-Търговище.

Това обаче не бе всичко. В сградата на сектор „Пътна полиция“ на малчуганите бяха демонстрирани техническите средства, с които пътните полицаи тестват водачи на МПС за евентуална употреба на алкохол или на наркотични вещества и техни аналози.  На децата бяха демонстрирани и две от преносимите технически средства за контрол на скоростните режими(т.нар. лазерни триноги), както и лента за принудително спиране на МПС, като им бе обяснено кога се прибягва до използването й. И отново всички малки гости на пътните полицаи бяха желаещи да пипнат бронежилетката, да надянат предпазната каска и да се снимат с полицейския щит. Тези помощни средства, използвани от служителите на реда в регламентирани от закона случаи, търпеливо им бяха показвани от служители на група „Патрулно-постова дейност“ в РУ-Търговище начело с началника на групата ст. инсп. Кирил Кирилов.

А че детският интерес и внимание днес определено бяха провокирани, свидетелстват многото въпроси, които малчуганите зададоха на своите нови приятели. „По какво познавате на пътя, че един водач шофира, след като е употребил алкохол?“, „Вие още от дете ли мечтаехте да станете полицай?“ – бяха само малка част от техните  питания. Със сигурност децата си тръгнаха от това си гостуване не само обогатени с нови впечатления и емоции, не само с убеждението, че спазването на правилата за пътна безопасност няма алтернатива, но и с нови знания за нелеката и отговорна професия на полицейския служител.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе