Турци пазаруват масово апартаменти в Кърджали и Търговище. Ето цените и предпочитаните квартали

Цените на имотите в по-малките български градове все още са конкурентни, поне от гледна точка на чужденците. Ето защо не е изненада, че все повече граждани на съседна Турция избират да купят жилище у нас. Предпочитани са жилищните недвижими имоти в Кърджали и апартаменти в Търговище. Там са съсредоточени големи турски общности, така че е напълно логичен изборът на южните ни съседи. В кои квартали и на какви цени са имотите в тези градове, коментират експертите от портала за недвижими имоти “Реалистимо”.

“Изток”, “Вароша” и центъра са най-желаните квартали в Търговище

В квартал “Изток” има множество нови сгради в строеж. Тук имотите “на зелено” струват между 750 и 900 евро за квадрат средно. Сделка за жилище в строеж в центъра на града може да се сключи за около 1000-1100 евро за квадратен метър. Във “Вароша” цените са подобни, а за някои затворени комплекси или луксозни идейни проекти цената достига и до 1500 евро за квадрат.

В централната част на Търговище просторни дву- и тристайни тухлени апартаменти старо строителство се предлагат за средно 1100-1200 евро за квадратен метър. Има и по-ниски оферти за около 850-900 евро за квадрат, отново за жилища в добро състояние. Във “Вароша” имотите старо строителство, практически готови за нанасяне, струват около 1200-1300 евро за квадрат. Независимо от забавянето в броя сделки с имоти, цените в Търговище се запазват от нивата преди две години.

“Възрожденци” и центъра са най-добрите квартали в Кърджали

Новото строителство в по-малките градове е в значително по-малки мащаби в сравнение със София, Пловдив, Варна и Бургас. Във “Възрожденци” обаче в момента могат да бъдат сключени много изгодни сделки “на зелено” за апартаменти в сгради, които са все още в строеж. Един поглед в портала “Реалистимо” показва, че тук средната цена е около 700 евро за квадратен метър. В квартала се предлагат и луксозни имоти, чиято цена едва надхвърля 1100 евро за квадрат. За сравнение, в София и Пловдив за тази сума едва могат да бъдат открити предложения, при това в нежеланите квартали.

Старо строителство тухлени и панелни апартаменти във “Възрожденци” пък струват едва около 500-600 евро за квадрат. Тези жилища обаче вероятно се нуждаят от повече ремонт след закупуване.

В централната част на Кърджали се предлагат основно апартаменти старо строителство. Цените на апартамент в добро състояние тук са средно между 850 и 1000 евро за квадратен метър. И в центъра има обяви за по 550-600 евро за квадрат, но това са по-стари и маломерни жилища, или отново такива, за които ще трябват повече средства за реновиране след покупка. Малкото нови апартаменти в центъра също струват по около 1000-1100 евро за квадрат.

Разбира се, покупката на апартамент винаги крие рискове, ето защо е препоръчително щателно проучване на имота преди сделка.

В Търговище обявите за ново строителство са повече отколкото в Кърджали

Средните цени в кварталите варират слабо, така че може да се каже, че общо за Търговище за около 1000-1100 евро на квадрат желаещите да закупят жилище в строеж или на замазка могат да изберат местоположението, без да се влияят сериозно от фактора цена.

Ново строителство има и в “Боровец” и “Запад”, подобно по параметри на това във “Вароша”, “Изток” и центъра на града.

Сайтът за недвижими имоти Реалистимо има и езикова версия на сайта на турски език, където южните ни съседи могат лесно да намерят апартаменти за покупка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе