Ученици от 10 клас в СУ „Свети Седмочисленици“ бяха гости в Деня на отворените врати на Районната прокуратура и Районния съд в Търговище

По повод Деня на отворените врати Районна прокуратура – Търговище съвместно с Районния съд в града бяха домакини на ученици от 10 клас в СУ „Свети Седмочисленици“. Децата бяха посрещнати от съдия Тодор Димитров – председател на Районния съд и от прокурор Мартин Кузманов – говорител на Районна прокуратура – Търговище.

Учениците бяха въведени в особеностите на Съдебната власт в България. Запознаха се с дейността на прокурора и съдията, както и с ролята на всеки един от тях в системата. Прокурор Кузманов им разказа за спецификата на професията си, за основните функции на прокурорите, техните правомощия и задължения.

Заедно със съдия Димитров обясниха на десетокласниците как се провежда наказателен процес и как протича едно съдебно заседание. След това младежите имаха възможност да разиграят симулирам процес, като влязат в ролите на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокат, обвиняем, съдебни секретари и на всички ангажирани с процеса. Тази част от срещата им с магистратите предизвика най-голям интерес у тях и бе посрещната с ентусиазъм и готовност за участие в бъдещи още по-интересни инициативи.

Събитията, свързани с Деня на отворените врати, се провеждат ежегодно и имат за цел да покажат човешкото лице на магистратите, както и да помогнат на децата в България да познават по-добре функционирането на един от основните стълбове на властта в държавата – съдебната система.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе