По повод Европейските дни на наследството утре Славейковото училище ще бъде с вход свободен

Снимка: opoznai.bg

По повод инициативата Европейски дни на наследството Регионален исторически музей – Търговище обявява свободен вход на 16 септември (събота) в Славейковото училище с постоянната експозиция „Възрожденска класна стая” и изложбите: „Песента на дървото“ (гостува Регионален етнографски музей –  Пловдив); „Изгубените дъщери на Майка България – Македония и Тракия“, посветена на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и 110 години от разорението на тракийските българи от Одринска и Беломорска Тракия; „ Дъщерите на Орфей“ – 50 години Представителен женски хор „Златна лира“ при Община Търговище; „Нюйоркски митрополит Андрей ( 1886 – 1972 г.); „Тракийският воин от Руец“. Гостува Националния археологически институт с музей при БАН – София;  „Велик е нашият войник”

Движението Европейски дни на наследството се заражда във Франция, където през 80-те години на 20 в. възниква и се утвърждава инициативата “Дни на отворените врати”. През тези дни всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство. Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни, всяка от които допринася за обогатяване на съдържанието и формите на Дните. Така, от 1991 г. Европейските дни на наследството се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и провеждат в почти всички европейски страни под мотото “Европа, общо наследство”.

От 1999 г. България се включи активно в движението “Европейски дни на наследството”, които се провеждат под егидата на Министерството на културата.

Темата, избрана за тази година, е „Живо наследство“, чрез която ще се изтъкне динамиката, многообразието и значението на културните традиции, знания и умения в цяла Европа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе