Община Търговище даде старт на дейностите по проектите за обновяване на две училища

Снимка: Община Търговище

С начална пресконференция днес Община Търговище даде старт на дейностите по проектите за обновяване и модернизация на I СУ „Св. Седмочисленици“ и III ОУ „П. Р. Славейков“. Те ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

В пресконференцията участваха кметът д-р Дарин Димитров и ръководителят на проектите Димитър Димитров.

„Реконструкцията и модернизацията на образователната среда е важна за нас. Тези ремонти ще допринесат за това тя да е по-привлекателна и така да ангажираме повече учениците. Надяваме се скоро да стартираме дейностите и по проектите за обновяване на II СУ „Проф. Никола Маринов и Детска градина №2 „Осми март“, които също са одобрени по ПВУ“, каза кметът.

Дейностите в I ОУ предвиждат обновяване на цялата сграда. Ще се въвеждат мерки за енергийна ефективност. Ще бъде изградена и инсталация за производство и консумация на енергия от възобновяеми източници. Ще се обновяват класните стаи и дворното пространство.

В III ОУ се предвиждат ремонти на покривната конструкция, на комините на газовите котли и на парната инсталация. Ще бъде поставена външна изолация. Там също е заложено изграждането на инсталация за използването на алтернативни източници на енергия. Планиран е и ремонт на приземния етаж на сградата. В училището ще бъде изграден асансьор. Ще бъдат обновени и санитарните помещения.

Обсъждат се различни възможности за организацията на учебния процес по време на ремонтите, поясни кметът д-р Димитров. „Със строителите ще бъдат обсъдени варианти за провеждане на някои от дейности по време на учебната година. Той допълни, че сред вариантите е и преминаването на двусменен режим на обучение.

Проектът за модернизация на I СУ възлиза на 4,4 млн. лв., а този на III ОУ – на почти 2,5 млн. лв.

Срокът за приключване на всички дейности и по двата проекта е до края на 2025 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе