Над 200 души се включиха в инициативата „Движение с патриотично стихотворение“ на 3 март в Търговище

С молебен за благоденствието на българския народ, отслужен в храм „Св. Йоан Рилски“ започнаха честванията на 143-годишнината от Освобождението на България в Търговище. Сред официалните лица, включили се в честванията, са кметът д-р Дарин Димитров, ръководният екип на Община Търговище, общински съветници, представители на различни учреждения, културни институции.

Над 200 души се включиха в инициативата „Движение с патриотично стихотворение“. Всички те преминаха маршрута от централната алея в парка „Борово око“ до паметника на българо-руската дружба. По пътя си те събираха и рецитираха строфи от патриотични български стихотворения. Сред тях са „Българският език“, „Опълченците на шипка“, „Де е България“ на Иван Вазов, „Българийо на живи и на мъртви“ на Дамян Дамянов, „Обичам те, Родино“ на Елисавета Багряна и други поетични откъси на класици и съвременни български автори, носещи позитивни емоции.

Най-възрастният участник в инициативата бе 70-годишен мъж от град Търговище, а най-малкият – момиченце на 1 година и половина. Те, както и всички, които успешно преминаха маршрута, получиха тематичен за празника подарък.

В 11.00 ч. пред паметника на българо-руската дружба, под звуците на патриотични маршове, изпълнени от Духовия оркестър към Община Търговище, бяха поднесени десетки венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението.

Тази вечер, в 19.00 ч., небето над Търговище ще бъде озарено от празнична заря на площад „Свобода“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе