Регионален форум за обмяна на опит в Попово събра учители от цяла Североизточна България

STEM иновациите в средното образование представят екипи от 13 училища от Североизточна България. Това се случва в рамките на 2-дневен Регионален форум „Креативни дигитални създатели – панорама на STEM иновации“, който стартира днес (06.06.2023 г.).  Той се организира от Професионална гимназия по техника и лека промишленост гр. Попово със съдействието на Регионално управление на образованието – Търговище. Участници са директори, учители и експерти от Регионални управления на образованието от Варна, Шумен, Добрич и Търговище. Официални гости са представители на Министерството на образованието и науката.

„Името и мястото на форума са неслучайно избрани. Домакин е ПГТЛП Попово – едно иновативно училище с креативен екип и модерни идеи, изключително осъвременена база, с опит в разработването и реализирането на проекти и първото училище в област Търговище, което реализира преди точно 5 години първата дуална паралелка. Училището бе и сред първите четири училища в област Търговище, които успяха да изградят STEM център“. С тези думи началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева приветства домакините, гостите и участниците във форума, чието начало бе поставено в актовата зала на училището. Тя подчерта, че след проведени кампании на РУО кариерното ориентиране успешно е обвързано със STEM профилите и професиите. Благодарение на това област Търговище е сред първите в страната с висок процент реализирани STEM паралелки в държавния план-прием.

Програмата продължи с виртуална разходка из Център за дигитални създатели „ETech&Art“ чрез интерактивната карта на сайта на ПГТЛП. Ученици от професии „Модист“ и „Графичен дизайнер“ представиха „Модна фиеста“, в която беше включено ревю, наблюдавано от гостите в реално време на голям екран. Учениците демонстрираха и уменията си за изработване на модно портфолио – списание, базирано на идейни проекти, класирани на призови места в Национално състезание „Млади таланти в модата“ и фламенко рокли при реализиране на Европейски проекти.

В първия ден на форума общо 13 училища от Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Попово, Върбица и Генерал Тошево представят присъствено и в онлайн модул опита си в STEM иновациите в средното образование, свои проекти по роботика и приложно програмиране, 3D принтиране и други. Целта е учителите да представят STEM методите и формите, които използват за онагледяване на учебното съдържание по различни учебни предмети.

През втория ден е предвидено провеждането на дискусии на тема „Иновации в образованието“ и кръгла маса „STEM иновации“. Всички прояви, включени във форума се предават на живо през YouTube канал.

Регионален форум „Креативни дигитални създатели – панорама на STEM иновации“ се провежда по Национална програма „Иновации в действие“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе