Попово отбеляза тържествено Националния празник на Република България – 3 март, и 146-годишнината от Освобождението на страната ни от османско робство

На 3 март гр. Попово тържествено отбеляза Националния празник на Република България – 146 години от Освобождението на България от османско робство. Тази дата през 1878 г. бележи края на Руско-турската освободителна война и подписването на Санстефанския мирен договор – събития, които сбъдват националната мечта, сбъдват националния идеал, платен с кръвта и страданието на народа ни в продължение на петвековно подтисничество. България е свободна и се връща на картата на цивилизована Европа, поемайки по пътя на самостоятелно политическо, духовно и културно развитие.

Тържествените чествания започнаха с официална церемония по издигане на националния флаг на Република България на пл. „Александър Стамболийски“ в центъра на града. На събитието присъстваха кметът на община Попово – д-р Людмил Веселинов, председателят на Общински съвет – Попово – Георги Георгиев, много ученици, учители и граждани.

Тържеството по повод Националния празник на Република България продължи пред Руския паметник в града. За да се поклонят пред саможертвата и героизма на всички войни, загинали за свободата на България, отново присъстваха много ученици, учители и граждани. Откъс от стихотворението на Христо Ботев „Хайдути“ бе представен от Кристина Анкова от 6 клас на ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Попово, а почетен караул бе извършен от ученици от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – гр. Попово. Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на родината отслужи ставрофорен иконом Валентин Лазаров – архиерейски наместник на Поповска духовна околия.

С едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха паметта на борците, платили с живота си свободата на България. В знак на признателност венци пред Руския паметник бяха поднесени от народния представител в 49-ото Народно събрание – Йорданка Георгиева, от кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов, от председателя на Общински съвет – Попово – Георги Георгиев, от всички учебни заведения, организации и учреждения в града. В знак на преклонение пред подвига и саможертвата на героите за Свободата на България, цветя пред паметника поднесоха и признателни жители на гр. Попово.

Попово отбеляза тържествено Националния празник на Република България – 3 март, и 146-годишнината от Освобождението на…

Posted by Община Попово on Sunday, March 3, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе